Beste bureaustoel voor je rug

Rugpijn is onwijs vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is voor een te lange tijd een verkeerde zithouding aannemen, waardoor je lichaam stijf, verzuurt en gespannen raakt. Veel lichamelijke klachten ontstaan vanuit de rug en lopen door naar de rest van het lichaam. Doordat veel werknemers op kantoor werken is een goede bureaustoel essentieel voor een juiste zithouding. Bij de opmetingen is de rug een van de belangrijkste punten, aangezien hier de pijnpunten meestal beginnen.

Werk je dus op kantoor, dan is het erg belangrijk dat je over een goed afgestelde bureaustoel beschikt die jou geen fysieke klachten bezorgt. In dit artikel wordt het belang van een goede bureaustoel uitgelicht en worden de beste bureaustoelen voor je rug benoemd. Zorg dat je nooit meer een verkeerde zithouding aanneemt en ontdek de beste bureaustoelen om rugklachten te voorkomen. 

De beste bureaustoelen voor je rug op een rijtje

Goede bureaustoel voor rug kopen – waar op letten? 

Een bureaustoel die vanuit de ergonomie ontworpen is voor de juiste houding in de rug bevat enkele eigenschappen die zich onderscheiden van andere soort bureaustoelen. Je hebt bijvoorbeeld een bureaustoel voor een hoge rug en die heeft hele andere kenmerken dan bureaustoelen voor een lage rug. Toch zijn er altijd een aantal punten bij het ontwerp van de bureaustoel die standaard gewaarborgd worden. Hieronder zijn enkele ontzettend belangrijke punten waar een goede bureaustoel voor je rug over moet beschikken: 

Lendensteun

Om een rechte rug te creëren is een lendensteun noodzakelijk bij het ontwerp van een bureaustoel voor de rug. Een lendensteun geeft steun aan de onderrug en behoud de natuurlijke S-vorming van je ruggenwervel. Zeker voor langere of kleinere mensen is een verstelbare lendensteun een goede aanrader. De verstelbaarheid zorgt er ‘ondanks de ergonomie’ voor dat je rug altijd een juiste positie heeft op de bureaustoel. Onderschat het belang van een lendensteun niet, want het voorkomt veel lichamelijke issues. 

Verstelbare armleuningen

Het maakt niet uit wat voor soort bureaustoel je koopt, we raden altijd aan om een optie te kiezen die beschikt over verstelbare armleuningen. De positie van de armleuning is namelijk een indicatie hoe jij op de stoel gaat zitten. Zijn de armleuningen te laag voor de lichaamslengte, dan zal je geneigd zijn om onderuitgezakt te gaan zitten. Verstelbare armleuningen zijn aan te passen op de lichaamslengte en zorgen ervoor dat je met een rechte rug op de bureaustoel blijft zitten. Veel lichaamsdelen zijn met elkaar verbonden en dat geldt ook voor de ergonomie van een bureaustoel. Zijn de armleuningen niet goed afgesteld, dan zal je dit merken aan je rug en andere lichaamsdelen. 

In de hoogte verstelbaar 

Een aspect dat we niet mogen vergeten is de verstelbaarheid in de hoogte. Een ergonomische bureaustoel voor je rug moet ten alle tijden verstelbaar zijn van boven naar beneden en andersom. De stoel moet goed afgestemd zijn op het bureau, zodat je een rechte rug creëert en geen kans hebt om onderuit te gaan zitten. Om toch nog te kunnen ontspannen beschikken veel bureaustoelen over een kantelfunctie. Het is dan mogelijk om met een rechte rug naar achteren te bewegen zonder een verkeerde zithouding aan te nemen. Bij het afstellen van de hoogte moeten je voeten de grond raken en je armleuningen op de hoogte staan van het bureau.  


Voordelen van een ergonomische stoel voor je rug 

Het begrip ben je al meerdere malen tegengekomen in dit artikel, maar de ergonomie is alles bepalend bij het kopen van een bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel wordt gekenmerkt door de goede ondersteuning en bewegingsvrijheid. De stoel zal zich aanpassen aan de pasvorm van de zittenden. Hierdoor wordt automatisch een goede zithouding gecreëerd. Wordt de bureaustoel niet als ergonomisch beschouwd dan raden we meteen af om over te gaan tot aankoop. De kans is namelijk een heel stuk groter dat je lichamelijke klachten zal krijgen door een niet-ergonomische bureaustoel. Welke voordelen een ergonomische stoel voor je rug heeft wordt hieronder kenbaar gemaakt: 

  • De rugleuning van van een ergonomische stoel is ontworpen om de natuurlijke van je wervelkolom te ondersteunen. De bureaustoel past zich aan de pasvorm van de persoon aan die op de stoel gaat zitten.
  • Ook is de rugleuning van een ergonomische bureaustoel hoger dan van een niet-ergonomische bureaustoel. Hierdoor wordt je hele rug ondersteunt in plaats van alleen een gedeelte. 
  • Een ergonomische bureaustoel voorkomt pijn en stress in het lichaam en bevordert de doorbloeding. Stijfheid of pijn in de rug voel je in heel je lichaam. Wordt dit verminderd of voorkomen, dan zal je een stuk beter in je vel zitten. 

Om er zeker van te zijn dat je bureaustoel ergonomisch afgesteld staat is het handig om de instructievideo hieronder te bekijken. Er wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je de bureaustoel ergonomisch afstelt en een goede zithouding creëert. 

Voorkom rugklachten via een bureaustoel

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten van het menselijk lichaam en de grootste reden hiervoor is een verkeerde zithouding. Aangezien een groot gedeelte fysiek zwaar werk levert of 8 uur per dag op een bureaustoel zit is het niet vreemd om te bedenken dat rugklachten vaak voorkomt. Ook duurt het lang voordat je eenmaal van je rugklachten afkomt op het moment dat je besluit om er iets tegen te doen. De vastigheid blijft voor lange tijd in het lichaam en het is een lang proces om dit eruit te halen. Door vanaf het eerste moment een goede bureaustoel te kopen voorkom je rugklachten en andere fysieke klachten in het lichaam. Wees er dus van bewust bij het kopen van een bureaustoel dat je lichaam altijd prioriteit heeft. 


Conclusie over de beste bureaustoel voor je rug 

Je bent ervan op de hoogte geraakt hoe belangrijk een goede bureaustoel is voor je rug. Een ergonomische bureaustoel is noodzakelijk om een goede zithouding aan te nemen en de pijn uit je lichaam de krijgen. Zit je te lange tijd op een verkeerde bureaustoel, dan ben je eigenlijk al te laat. Rugklachten verhelpen is namelijk een lang traject waar je niet zomaar vanaf komt. Om er zeker van te zijn dat je de juiste ergonomische bureaustoel koopt zijn een aantal punten belangrijk. In het bijzonder moet de bureaustoel over een lendensteun beschikken, in de hoogte verstelbaar zijn en verstelbare armleuningen bevatten. Dit zijn de basiselementen waar de beste bureaustoel voor je rug aan moet voldoen.   

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}